Vrid i ankel eller knæ kan være svære at undgå, men når skaden er sket kan man gøre meget for at komme hurtigere tilbage til sport.
Kort men godt: Sådan genoptræner du effektivt efter akut skade.
Step 1: kontrol af skader
I første step handler det ene og alene om at kontrollere skaden, så den ikke bliver være. Stop deltagelse i sporten og sørg for at skaden ikke kan forværres.
Step 2: Håndter hævelse og smerter
Hvis du har skade i enten arm eller ben er det en god ide at hæve det over hjertehøjde og lægge kompression på det skadede sted.
Så snart det er muligt skal du begynde at bevæge området ganske let (stadig hævet over hjertehøjde) for at skabe blodcirkulation.
Is anbefales ikke i særligt stor grad længere.
Step 3: Begynd at bruge kroppen igen
Så snart det er muligt bør du begynde at træne resten af kroppen uden at udsætte skaden for fare. På den måde sikrer du at du holder kroppen i form, samtidigt med at kroppen frigiver væksthormon og testosteron, der hjælper skaden med at hele.
Step 4: Begynd at træne den skadede kropsdel.
De generelle principper for dette step er, at man bør starte let, gerne med kredsløbstræning og lette øvelser. Lige så stille kan man begynde at lægge mere belastning på.
Denne del af genoptræningen bør involvere en sundhedsprofessionel med ekspertise i netop din skade.
Step 5: Kom stille og roligt tilbage til sport
Vi anbefaler altid at man deltager i sin sport så meget som muligt – uden risiko for skade. For eksempel kan man ofte skyde på mål i håndbold selvom man har forstuvet sin ankel.
Der vil ofte være en række klartests, som man kan lave inden man kommer tilbage til sporten.
Tilbagevenden til sport bør altid ske i samråd med en dygtig sundhedsprofessionel.
Gode råd til akutte skader
Relaterede artikler:
Få den optimale genoptræning efter korsbåndsskade i Svendborg
I Svendborg Sportsklinik genoptræner vi korsbåndsskader ud fra vores ekspertise med sportsskader og fokus på den videnskabelige evidens på området.
Slip af med Rygsmerter: Fysioterapeutens Favoritøvelser til Hjemmetræning
Find effektive rygøvelser anbefalet af en fysioterapeut fra Svendborg Sportsklinik. Lær, hvordan du træner sikkert mod rygsmerter med simple yoga-inspirerede øvelser, og få professionel vejledning til at finde den rette træningsform for dig
Hvad er Severs Syndrom, og hvordan kan det behandles hos sportsaktive børn?
Lær om Severs syndrom, en almindelig årsag til hælsmerter hos sportsaktive børn. Få viden om symptomer, årsager og effektiv behandling hos Svendborg Sportsklinik. Vi hjælper børn med at vende tilbage til sport uden smerter. Book en tid i dag!
Senfølger efter hjernerystelse – værd at vide
Af; Janne Holm, Fysioterapeut og Osteopatstuderende Hvad er en hjernerystelse?En hjernerystelse opstår, når hjernen bliver udsat for en kraft der gør at den rammer mod det indvendige af kraniet. Det kan ske ved et direkte traume mod kraniet, men det kan også ske...